Bij een nieuwe keuken is het ook essentieel dat je het juiste keukenblad kiest. Het is namelijk één van de meest elementaire onderdelen van je keuken die je ook meteen het meeste gebruikt. Je zal moeten nadenken over gebruiksgemak en levensduur, maar evenzeer over schoonheid: het keukenblad bepaalt namelijk voor een heel groot stuk de uitstraling van je keuken. We zetten de opties voor je op een rij en geven je ook meteen een paar onmisbare tips! In dit artikel gaan we het hebben over keukenbladen in composiet, natuursteen, hout en onze specialiteit: Corian®!
Composiet keukenbladen
Een eerste veelvoorkomend materiaal voor keukenbladen is composiet. Dat is een mengsel van natuursteen, hars en pigment. Onder hoge druk wordt dit samengebracht tot één stevig geheel. Qua uitstraling is composiet erg vergelijkbaar met natuursteen. Bovendien zorgt het feit dat composiet effectief zo geproduceerd wordt dat hetzelfde motief overal kan aangehouden worden. Bij natuursteen is dat niet het geval aangezien het hier om een natuurlijk product gaat.
Dankzij de dichte structuur is een keukenblad in composiet erg makkelijk schoon te maken stootvast. Bij het kiezen voor dit soort keukenblad moet je echter ook rekening houden met deze nadelen:
- Composiet is gevoelig voor bijtende middelen;
- Composiet is gevoelig voor hitte;
- Bepaalde (gekleurde) vloeistoffen kunnen vlekken veroorzaken.
Keukenbladen uit natuursteen: graniet
De meeste natuurlijke keukenbladen zijn vervaardigd uit graniet. Dat is een natuurproduct, waarbij het exacte motief dus altijd anders zal zijn. Graniet is erg hard en vervolgens ook stootvast en krasvrij. Bovendien zorgt het met z’n blinkende oppervlak absoluut voor een luxueuze uitstraling. Er zijn echter wel een paar aandachtspunten:
- Graniet is licht poreus: vocht kan dus wel degelijk doordringen in het materiaal zelf;
- De structuur van graniet is soms grof: dat kan zorgen voor oneffenheden;
- Net als composiet is ook graniet gevoelig voor bijtende schoonmaakproducten;
- Graniet heeft heel wat onderhoud nodig.
Een keukenblad kiezen uit hout
Ga je voor een Scandinavische touch in de keuken? Dan zijn houten keukenbladen aangewezen. Die zorgen voor een natuurlijke uitstraling en een warme atmosfeer. Hout is bovendien te combineren met eender welk materiaal om een harmonieus geheel te creëren. Je kan kiezen uit een enorm aanbod aan houtsoorten en nerfstructuren. Omdat hout volledig natuurlijk is, is ook de structuur altijd helemaal uniek. Let wel op deze nadelen:
- Vocht en warmte kunnen een invloed hebben op je houten werkblad;
- Hout is krasgevoelig;
- Zorg voor voldoende onderhoud;
- Hout is niet per se waterdicht: vocht kan nog steeds doordringen tot in het materiaal zelf.
Een keukenblad in Corian®
Zowel voor badkamers als keukens is Corian® een uitstekende keuze. Net daarom zijn we bij Augustijns Keukens & Interieur gespecialiseerd in werken met dit materiaal, omdat het ons in staat stelt om met de nodige creativiteit en flexibiliteit jouw project waar te maken. Welke vorm of stijl dan ook, Corian® is perfect aan te passen aan jouw voorkeuren.
De voordelen van Corian®:
- Naadloze afwerking: keukenbladen en kasten vloeien naadloos in elkaar over;
- Corian® is niet-poreus: je hoeft dus niet bang te zijn dat vocht doordringt in het materiaal;
- Het is een erg sterk materiaal dat tegen een stootje kan;
- Corian® is erg duurzaam en gaat lang mee;
- Corian® is ontzettend onderhoudsvriendelijk;
- Corian® is gemakkelijk bewerkbaar;
- Kies uit een uitgebreid kleurenpalet.
Bovendien past Corian® in eender welke interieurstijl en is het tegelijkertijd ook perfect te gebruiken in je badkamer. Welke vorm, kleur of toepassing je ook in gedachten hebt: samen met Corian® maken we jouw droomproject waar!
Kunnen we je ergens mee helpen?
Klaar om jouw keukenproject te realiseren en het juiste keukenblad te kiezen? Doe alvast wat inspiratie op bij onze realisaties en bekijk meteen hoe we de droomprojecten van onze klanten realiseerden.
Heb je een vraag voor ons, of kom je graag langs om met onze experts jouw interieurdroom te bespreken? Laat ons iets weten!