Een nieuwe keuken plaatsen in een woning waarin niet zoveel ruimte is? Dat is altijd een hele uitdaging!

U moet immers vaak liggen inboeten op opbergruimte, en ook de ergonomische indeling op basis van de keukendriehoek is in veel gevallen onhaalbaar wanneer u nauwelijks tot geen ruimte hebt.

Om aan deze problemen een oplossing te bieden, kiest u best voor een keuken op maat.

Met een keuken op maat kiest u zelf hoeveel opbergruimte u in uw ontwerp voorziet, en heeft u de mogelijkheid om elk hoekje van de kamer volledig te benutten.

Klaar om aan de slag te gaan? Deze tips helpen u bij het maken van uw ontwerp!

Hoge keukenkasten tot tegen het plafond

De meeste mensen die hun keuken op maat ontwerpen, kiezen voor een indeling waarbij ze zowel onderkasten, als bovenkasten integreren in hun ontwerp.

Dit is perfect mogelijk wanneer er voldoende plaats is in uw woning en u ergens anders nog opbergruimte ter beschikking heeft om materialen en keukengerei in op te bergen.

Wanneer u echter compact woont en u dus geen andere opbergmogelijkheden hebt dan de kastruimte in uw keuken op maat, dan kiest u best voor keukenkasten die aan de vloer beginnen en pas tegen het plafond stoppen.

Op deze manier gaat er:

  1. geen enkele plek verloren die u in uw compacte keuken heeft, en;
  2. heeft u veel meer plek om uw keukentoestellen en voorraad op te bergen, zonder dat het geheel rommelig oogt.

Bovendien geven deze opvallend hoge kasten een extra chique uitstraling en een strakke look aan uw interieur. Een echte win-win situatie dus!

Hoekkasten met draaicarrousels en schuiflades

In een standaard keuken komt men vaak tot de constatatie dat de keukenkasten of -lades onbruikbaar zijn omdat deze te smal of te laag zijn om de keukenrobot, de cakeblikken, de pannen, de kookpotten, … in op te bergen.

Om dit te vermijden in uw op maat gemaakte keuken, kiest u best voor hoekkasten met draaicarrousels en schuiflades. Zo richt u uw keukenkasten nóg efficiënter in en creëert u maximale opbergruimte voor allerlei keukenspullen en bakaccessoires.

Daarnaast is een keuken op maat met een draaicarrousel of schuifsysteem ook een stuk ergonomischer. U hoeft niet meer helemaal tot achteraan in uw hoekkast liggen grijpen tot u die ene pan of kookpot gevonden heeft!

Praktische lade-indelingen

Binnen in de kasten van uw keuken op maat, kan u ook nog heel wat ruimte winnen door uw schuiven op een handige manier in te delen.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • schaaltjes en bakken om uw bestek in op te delen;
  • zones of afbakeningen om deksels van uw kookpotten te rangschikken;
  • rekjes om keukenkruiden en sausjes te sorteren.

Zo gaat er geen vierkante centimeter opbergruimte verloren, is alles mooi ingedeeld, en hoeft u niet meer te zoeken naar dat ene keukenhulpje dat achteraan in een kast is beland.

Antislipmatjes of verplaatsbare tussenschotten zorgen overigens ook voor een overzichtelijke onderverdeling en houden de inhoud zo mooi op zijn plaats.

Schuifwanden in plaats van deuren

Kasten met deuren en lades kosten u namelijk 50 à 60 cm bruikbare opbergruimte, omdat u deze ook nog eens moet kunnen openen en sluiten. Met schuifwanden daarentegen, schuift u gewoon de ene deur achter de andere, wat maakt dat u een stuk minder ruimte moet voorzien om te kunnen bewegen.Tot slot kan u ook nog heel wat extra opbergruimte creëren door uw keuken op maat van schuifwanden te voorzien.

Maar wat dan met inbouwtoestellen die geen schuifdeur hebben en u dus wel 50 à 60 cm ruimte kosten? Deze toestellen voorziet u best langs weerszijden van uw keuken. Op deze manier verliest u het minste ruimte in uw keuken op maat.

Let wel dat u de koelkast en uw diepvries zo ver mogelijk van uw kookvuur, oven en microgolfoven plaatst. Dit omdat uw koelkast en diepvries anders veel meer verbruiken door de warmte die vrijkomt van deze apparaten.

Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg het reilen en zeilen van Augustijns.

"*" indicates required fields