Uw eigen keuken ontwerpen? Let op deze 4 aandachtspunten!


Is uw oude keuken aan vernieuwing toe, maar wil u eens wat anders dan een standaard keukenmodel? Of heeft u net een nieuwe woning gekocht en vindt u dat het moment eindelijk daar is voor uw droomkeuken?

Dan wordt het hoog tijd om een keukenbouwer in te schakelen en uw eigen keuken te ontwerpen.

Let wel dat u niet zomaar halsoverkop aan de slag gaat, maar eerst goed nadenkt over de zaken die absoluut aanwezig dienen te zijn in uw keukenontwerp.

Hieronder een aantal niet te missen aandachtspunten:

 • 1. de beschikbare ruimte
 • 2. een praktische keukenindeling
 • 3. de keukendriehoek
 • 4. aansluitingen en stopcontacten

1. Beschikbare ruimte

Een correcte opmeting van de beschikbare ruimte, is ongetwijfeld het belangrijkste aspect wanneer u uw eigen keuken wil ontwerpen.

Niets is namelijk zo vervelend als uw droomkeuken te hebben ontworpen, en vervolgens te moeten vaststellen dat deze niet in uw woning past.

Om te vermijden dat dit probleem u overkomt, vraagt u best uitdrukkelijk aan uw keukenbouwer om eerst een opmeting te doen bij u thuis, alvorens hij samen met u tot het ontwerpen van uw keuken overgaat.

Daarnaast is hij ook de geschikte persoon om u advies te geven over de maximale hoeveelheid keukentoestellen wanneer u over een kleine ruimte beschikt of over de maximale afstand tussen bijvoorbeeld het kookvuur en de koelkast wanneer u over een grote ruimte beschikt.

2. Praktische keukenindeling

Een keuken ontwerpen, houdt niet alleen de toevoeging van luxe en uitstraling in. Ook praktisch koken en snel handelen, staan centraal in een keuken op maat.

Een praktische keukenindeling bestaat logischerwijs steeds uit volgende vijf zones:

  • 1. De spoelbak met afvalvoorziening: de spoelbak met afvalvoorziening dient altijd centraal te staan in uw keukenontwerp. Zo kan u tijdens het koken uw keuken op orde houden, door bijvoorbeeld in één handomdraai bepaalde zaken af te wassen of weg te gooien wanneer u deze niet meer nodig heeft.
  • 2. De voorbereidingszone: de voorbereidingszone, oftewel de plaats waar u uw eten voorbereidt, houdt het keukenwerkblad in. Ze bevindt zich meestal tussen de spoelbak met afvalvoorziening en de kookzone.
  • 3. De kookzone: de kookzone omvat het gedeelte waar u effectief uw gerechten klaarmaakt. Ze houdt dus onder meer uw kookplaat en andere inbouwtoestellen in. Tip: voorzie voldoende kastruimte in de buurt van de kookzone, zodat u hier uw potten en pannen in kan opbergen.
  • 4. De bevoorradingszone: de bevoorradingszone is de zone rond de koelkast waar u eten en andere kookproducten bewaart.
  • 5. De opbergzone: deze zone dient voor keukentoestellen die u slechts uitzonderlijk gebruikt. Ze dient dus geen centrale plaats in uw keukenontwerp in te nemen.

3. Keukendriehoek

Indien u al enige tijd op zoek bent naar tips of inspiratie voor uw keukenontwerp, dan is de kans groot dat al gehoord heeft van de keukendriehoek.

De keukendriehoek is de ruimte die u heeft tussen uw spoelbak, het kookvuur en de koelkast. Het is met andere woorden het gebied waar het meeste gebeurt tijdens het koken en waar een vrije toegang dus absoluut noodzakelijk is!

Daarnaast mag deze ruimte ook niet te groot of te klein zijn. Anders heeft u te veel of te weinig bewegingsruimte, wat allesbehalve praktisch is tijdens het koken.

4. Aansluitingen en stopcontacten

Aansluitingen en stopcontacten worden vaak over het hoofd gezien wanneer mensen zelf hun keuken ontwerpen.

Een keukenbouwer bekijkt echter samen met u of deze aansluitingen correct en heel precies aanwezig zijn op uw keukenontwerp. Latere verplaatsingen kosten namelijk enorm veel moeite en brengen bovendien extra kosten met zich mee.

Ook stopcontacten worden samen met u bekeken, in functie van uw kookgedrag. Bent u bijvoorbeeld iemand die veel gebruikmaakt van keukentoestellen of een keukenrobot? Dan voorziet u best meerdere stopcontacten in uw werkblad of kookeiland.