Greeploze keukens zijn al jaren bezig aan een serieuze opmars. Zeker in combinatie met een kookeiland en een open ruimte, komt dit type keuken meer en meer voor in moderne woningen.

Een greeploze keuken zorgt voor een strakke en chique uitstraling, en geeft u extra bewegingsvrijheid wanneer u in een tamelijk kleine ruimte aan het koken bent.

Daarnaast is het ook een stuk veiliger, aangezien jonge kinderen zich niet kunnen stoten aan uitstekende handgrepen of -knoppen.

Een echte win-winsituatie dus!

De verschillende greeploze systemen op een rij

Wanneer u kiest voor een greeploze keuken, dan heeft u de keuze uit volgende systemen:

  • Ingefreesde handvatten
  • Afgeschuinde fronten
  • “Push to open”-systeem
  • Lange fronten
  • Onzichtbare metalen greeplijsten

 

Ingefreesde handvatten

Wie kiest voor dit systeem, kiest voor een semi-greeploze keuken in plaats van een volledig greeploze keuken. Bij deze optie zijn er immers handvatten aanwezig in uw keuken, maar deze worden in de keukenfronten ingefreesd.

Bovendien bestaan deze inkepingen uit hetzelfde materiaal en dezelfde kleur als de fronten, waardoor deze nauwelijks opvallen. Ideaal wanneer u dus toch nog een ‘houvast’ wil in uw keuken.

Afgeschuinde fronten

Afgeschuinde fronten behoort tot één van de meest populaire systemen wanneer het op greeploze keukens aankomt.

Door een afschuining aan uw fronten te voorzien, creëert u voldoende ruimte voor uw vingers zodat u uw kasten probleemloos kan openschuiven.

“Push to open”-systeem

Bij een “push to open”-systeem, zorgt een mechanisch druksysteem voor de opening van uw kasten of lades. Dit is vooral zeer handig voor keukenkasten en -lades die zich onder uw werkblad bevinden. U hoeft slechts met uw knie even tegen uw kast of lade te tikken, en deze springt vanzelf open.

Let wel: een “push to open”-systeem is niet altijd even handig wanneer u dit op zwaar beladen lades plaatst. Er moet dan al een zeer krachtig mechanisch druksysteem voorzien worden lade voldoende open te krijgen.

Lange fronten

Bij lange fronten is de voordeur van uw lade of kast langer dan de lade of kast zelf. Hierdoor heeft u geen handvat nodig en kan u de kast of lade moeiteloos openen.

Het nadeel van lange fronten is dat u sneller gebruikssporen zal ervaren in uw greeploze keuken, aangezien u de front met meerdere vingers tegelijk aanraakt.

Onzichtbare metalen greeplijsten

Net zoals de ingefreesde handvatten, behoren onzichtbare metalen greeplijsten eerder tot de semi-greeploze keukens. Dit komt doordat de greeplijsten subtiel achter de fronten verwerkt zijn, waardoor uw keuken greeploos lijkt, maar eigenlijk toch nog een grip heeft.

Bij dit systeem wordt de lade of front iets lager gemonteerd dan het werkblad en zijn de metalen profielen dieper gemonteerd.

De voordelen van een greeploze keuken

Zoals reeds eerder vermeld, geeft een greeploze keuken een chique uitstraling aan uw woning, is het een stuk veiliger voor kinderen en zorgt deze voor meer bewegingsvrijheid tijdens het koken.

Daarnaast hebben deze keukens u nog tal van andere voordelen te bieden:

  • Ze zijn tijdlozer dan keukens met grepen.
  • Ze zijn makkelijker schoon te maken, aangezien u met vlakke oppervlakken werkt.
  • Ze ogen een stuk ruimer dan keukens met grepen.
  • Ze zorgen voor een onbestaande kans op beschadiging van uw kleding, aangezien er geen grepen of knoppen aanwezig zijn.

De combinatie van een open keuken met een greeploos systeem is trouwens een echte voltreffer wanneer u van een minimalistisch design houdt.

Wat met gebruikssporen en vetvlekken?

Naargelang welk greeploos systeem u kiest, zal u nauwelijks tot geen last hebben van vetvlekken of snelle gebruikssporen door vingers in uw greeploze keuken.

Wil u toch absoluut zeker op veilig spelen? Dan raden wij u aan om te kiezen voor een traceless laminaat-keuken, ook wel soft touch laminaat-keuken genoemd. Bij dit materiaal wordt de bovenlaag namelijk afgewerkt met een nanotech coating, waardoor er geen vetvlekken en vuile vingers op het oppervlak te zien zijn.

Bovendien staat soft touch laminaat gekend om zijn erg resistent karakter tegen tegen schrammen en wrijvingen, waardoor uw greeploze keuken op deze manier zelfs met de allerjongste chef-koks jarenlang meegaat!

Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg het reilen en zeilen van Augustijns.

"*" indicates required fields