Een keuken met eiland? Dit zijn de verschillende mogelijkheden

Is het tijd voor verandering, en ben je op zoek naar jouw droomkeuken? Dan is een keuken met eiland misschien wel de ideale keuze voor jou.

Een keukeneiland biedt namelijk verschillende voordelen en bestaat in een aantal types. Interesse? Lees dan zeker verder, wij zetten de belangrijkste zaken voor u uiteen.

De troeven van een keuken met eiland

1. Ruimte à volonté

Kiest u voor een keukeneiland in combinatie met een open keuken, dan creëert u op slag meer ruimte in uw keuken. Die dient dan om in te koken, maar ook om in te leven.

Vooraleer u overgaat tot de plaatsing, bekijkt u best even of de ruimte die u voorziet voor de keuken wel groot genoeg is. Zo niet, dan bekomt u het tegenovergestelde effect: met een keukeneiland in een te krappe keuken, lijkt de ruimte plots een stuk kleiner.

Vraagt u zich af of uw ruimte hiervoor geschikt is? Neem gerust contact op met ons, wij helpen u graag verder in uw zoektocht naar dé perfecte keuken. We bekijken samen met u de mogelijkheden en leveren in onderling overleg de keuken uit uw dromen.

2. Open keuken met keukeneiland

Wilt u graag een open keuken? Dan is een keuken met eiland zeker geen slecht idee. In een open keuken komt dit namelijk het meest tot zijn recht.

Zo loopt uw keuken naadloos over in uw woonkamer. Ga voor een interieur op maat en stem uw keuken ook af op uw woonkamer. Zo bekomt u het mooiste effect van een open keuken in combinatie met een keukeneiland.

3. Keukeneiland en keukentafel ineen

Ergert de bijzettafel in de keuken u mateloos? Maar wilt u toch nog steeds een keukentafel in uw keuken voor het ontbijt of de aperitief met uw gezin of gasten? Weg met die losse tafel, hallo keukeneiland!

Onder de vele types en maten waaruit u kan kiezen, bevindt zich ook een eiland met een keukentafel in geïntegreerd.

Zo kan u gezellig ‘s ochtends aan in de keuken ontbijten, in plaats van de grote eettafel in de woonkamer te benutten. Bovendien heeft u ook de mogelijkheid om uw gasten uit te nodigen in uw keuken voor de aperitief. Gezellig keuvelen tijdens het koken was nog nooit zo gemakkelijk! U creëert als het ware een barretje.

Keuze genoeg!

Als u een keuken met eiland wil laten plaatsen, heeft u een heleboel mogelijkheden waaruit u kan kiezen. De maat en kleur kan u volledig naar wens uitkiezen. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Toch maken wij voor u een onderscheid tussen de 2 grote types waaruit u kan kiezen.

Een kookeiland op zichzelf

Een standaard kookeiland is opzichzelfstaand, los van de rest van de bemeubeling van de keuken.

Zoals u kan zien op bovenstaande foto maakt het geen contact met de rest van de keuken. Let zeker op de juiste aansluitingen die nodig zijn. Denk maar aan een afzuiginstallatie en elektriciteitsaansluitingen. Of leidingen die u in de grond moet voorzien. 

Een samensmeltend ‘schiereiland’

Wilt u liever dat uw kookeiland zichtbaar overloopt in de rest van uw keuken? Dan heeft u de mogelijkheid om het te laten samenvloeien met een kast of een andere deel van uw keuken.

Het voordeel van een keukeneiland dat voortvloeit uit een ander deel van uw keuken, is dat de aansluitingen en leidingen vaak uit de muur komen, zodat u geen extra voorzieningen hoeft te treffen.

Waar moet ik op letten?

Bij een keukeneiland komen ook een aantal verplichtingen kijken. Zo dient u met enkele zaken rekening te houden.

De nodige aansluitingen moeten voorzien zijn. Zaken als gas, elektriciteit, water toevoer (warm en koud) en afvoer mag u zeker niet vergeten! Afhankelijk van wat u allemaal erin wilt integreren, is het verstandig dit goed te bekijken. Zo komt u achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan.

Om geen ruimte verloren te laten gaan, biedt een keukeneiland ook de mogelijkheid tot extra opbergruimte. Met kasten en lades erin verwerkt, heeft u een stuk meer plek voor uw keukenbenodigdheden op te bergen.

Houd wel rekening met de plek noodzakelijk voor het plaatsen van leidingen en dergelijke. De gehele ruimte van uw kookeiland als opbergruimte gebruiken is namelijk niet mogelijk.

Bovendien creëert u ook meer werkruimte in uw keuken. Nooit meer plaatstekort tijdens het koken! Zorg dan ook dat u het blad van uw keukeneiland zo optimaal mogelijk benut, om geen ruimte te verliezen.