Met een drukke dag achter de boeg, wilt u het liefst op uw gemak in de keuken staan.

Dat is niet altijd even evident wanneer u kinderen heeft. Koken met kinderen gaat immers vaak gepaard met heel wat stress. En terecht, want gevaar schuilt regelmatig in een klein hoekje. Als ouders zijn ogen op de rug dan ook noodzakelijk.

Toch kan u het zichzelf al een heel stuk aangenamer maken met een kindveilige keuken in uw woning. Zo kunnen uw kinderen ongestoord helpen en rondlopen, terwijl u zorgeloos het eten voorbereidt.

Kindveilige toestellen in uw keuken

Koken met uw kinderen is vooral een hele uitdaging wanneer ze grijpgrage handjes hebben. Nieuwsgierig als ze zijn, willen ze graag alles ontdekken. Extra waakzaam zijn, is hier dus de boodschap!

Uw kinderen kunnen namelijk op verschillende manieren in contact komen met zeer warme toestellen. Hieronder de grootste risico’s.

Het kookvuur

Een keuken zonder kookvuur, we kunnen het ons haast niet meer inbeelden. Toch heeft deze het grootste risicogehalte wanneer het op incidenten in de keuken aankomt.

Verminder de kans op brandwonden aanzienlijk door volgende handelingen toe te passen wanneer u samen kookt met uw kinderen:

  • Zet potten en pannen op de achterste kookplaten.
  • Zorg dat de stelen en handvatten steeds naar achteren gedraaid zijn.
  • Kies voor een kookvuur met ingebouwd kinderslot. Activeer dit altijd.
  • Laat uw vuur niet onnodig aanstaan. Zet het meteen af van zodra u gedaan heeft met koken.

Tot slot raden wij ook steeds een inductiekookplaat aan, wanneer u zichzelf van een kindveilige keuken wil garanderen.

Een inductiekookplaat wordt enkel warm op de plaats waar de pan op het oppervlak staat, en niet op het gebied errond. Zodra u de pot of pan van het vuur haalt, straalt het bovendien geen warmte meer uit.

De oven

Ook voor uw oven neemt u best een aantal veiligheidsmaatregelen, wanneer u met kinderen in de omgeving kookt.

De onuitputtelijke nieuwsgierigheid van uw peuter of kleuter, kan anders wel eens voor onaangename verrassingen zorgen.

Met een ovenslot vermijdt u dat uw kinderen een hete ovendeur open krijgen of deze als opstap gebruiken.

Kokend water

Naast het kookvuur en de oven, is ook kokend water een gevaarlijk gegeven wanneer u samen met uw kinderen aan het koken gaat.

Wie liefst op veilig speelt in de keuken, kiest best voor een kokendwaterkraan. Deze kraan ziet er net zo uit als elke andere kraan, maar voorziet u in een handomdraai van kokend water.

Daarnaast zijn dit type kranen meestal voorzien van een kinderslot. Zo voorkomt u dat de kinderen per ongeluk de foute kraan opendraaien en hun handen onder kokend water steken.

Bovendien is de volledige kraan zelf ook thermisch geïsoleerd. Zo kan uw kind (of uzelf) zich ook niet verbranden door de kraan zelf aan te raken.

Stopcontacten in het werkblad

Net zoals op andere plaatsen in uw woning, kiest u ook in de keuken best voor kindveilige stopcontacten. Powerports zijn hiervoor de meest uitgelezen oplossing.

Powerports zijn stopcontacten die in het werkblad zijn ingebouwd. Hierdoor neemt u geen enkel risico wanneer u in de nabijheid van kinderen kookt.

Wanneer u geen stopcontact nodig heeft, steken deze opgeborgen in uw kookeiland. Wanneer u wel een stopcontact nodig heeft, loopt uw kleintje geen gevaar doordat er reeds een toestel in het stopcontact steekt.

Werk in de hoogte

In de keuken worden af en toe zaken bewaard waar kinderen best niet mee in contact komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan medicijnen en kuismiddelen.

Bij de indeling van uw keuken, voorziet u dan ook best opbergruimte op een hoogte waar peuters en kleuters niet aan kunnen. Met een keuken op maat is dit een fluitje van een cent.

Heeft u ook een messenblok op het aanrecht staan met al uw grote snijmessen in? Zorg dat ook deze ver genoeg naar achteren staat op het werkblad, of in een hoge, gesloten kast.

Kindersloten: de sleutel tot succes

Toch kan u soms niet anders dan zaken in lage kasten op te bergen. U hoeft dan niet alles achter slot en grendel te steken, maar met een kinderslot bent u er zeker van dat u geen enkel risico neemt.

Enkele voorbeelden van kindersloten zijn:

  • kastvergrendeling
  • deurklemmen
  • veiligheidshaakjes

Door lades en kasten af te schermen, voorkomt u dat uw kinderen in de kasten gaan snuffelen, waar eventueel gevaarlijke zaken zouden kunnen liggen.

Benieuwd hoe Augustijns Keukens u kan begeleiden in het verwezenlijken van een kindveilige keukenNeem gerust contact op met onze ervaren keukenontwerpers, zij bekijken graag met u hoe u dagelijks kan genieten van samen te koken met uw kinderen!

Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg het reilen en zeilen van Augustijns.

"*" indicates required fields