Augustijns keukens wijnkoeler keuken

Het toppunt van genot? Een glaasje wit of rood van een goed wijnjaar op precies de juiste temperatuur. Met een wijnkast in de keuken bewaar je jouw wijncollectie in de perfecte condities: niet te licht, lekker koel voor wit en op een stabiele kamertemperatuur voor rood. En ja, zo’n kast ziet er ook nog eens prachtig uit. Mooi meegenomen!

Wijnkast in de keuken: iets voor jou?

Nee, je hoeft geen wijnkenner of hobbysommelier te zijn om plezier te beleven aan een wijnkast in de keuken. Een wijnkast is een goed idee voor iedereen met een wijncollectie, van bescheiden tot uitgebreid.

Met een wijnklimaatkast bewaar je jouw favoriete flessen in de optimale omstandigheden. En dat is geen overbodige luxe. Een paar graden warmer of kouder, en je glas wijn smaakt plots helemaal anders. Maar ook licht en luchtkwaliteit hebben een invloed op je wijnflessen. Een wijnkast reguleert precies de juiste instellingen om de wijn lang goed te houden en verder te laten rijpen.

augustijns wijnkoeler

De voordelen van een wijnkoeler

Een wijnkoeler of wijnklimaatkast is veel meer dan een gewone koelkast. Hij heeft nog veel meer voordelen:

  • De perfecte serveertemperatuur – Je stelt zelf de gewenste temperatuur in voor je kostbare wijnflessen. Geen verrassingen meer: zelfs op de warmste zomerdag komt je fles op de perfecte temperatuur uit de kast. Klaar om uit te schenken. Schol!
  • Gecontroleerd rijpingsproces – Wijn blijft van smaak veranderen nadat hij gebotteld is. Een goede rode wijn wint aan smaak door een paar jaar rijpen. De stabiele temperatuur in de wijnkast ondersteunt dat proces.
  • Ideale luchtvochtigheid – Wijnflessen bewaar je het beste in een luchtvochtigheid van 50 tot 70 procent. Is de lucht droger? Dan kan de kurk uitdrogen en lucht in de fles laten. Te vochtig? Dan loop je het risico op schimmel. Een wijnkast houdt de luchtvochtigheid perfect in balans.
  • Bescherming tegen UV-stralen – Zonlicht is erg schadelijk voor wijn. De UV-stralen veroorzaken reacties in de fles. Een goede wijnkast heeft een deur met isolatieglas dat UV-stralen tegenhoudt.

De ideale wijnkast voor jouw keuken

Hoe kies je nu een wijnkast voor je eigen keuken? Je hebt een aantal keuzes te maken:

Een of meerdere temperatuurzones?

Wil je zowel rode als witte wijn in je klimaatkast kunnen bewaren, elk op zijn eigen optimale temperatuur? Dan heb je een kast nodig met meerdere temperatuurzones. Ook handig als je nog preciezer wilt instellen welke temperatuur geschikt is voor welk type wijn.

Inbouw of vrijstaande wijnkast?

Als je bij de inrichting van je keuken al weet dat je een wijnkast wilt, raden we je absoluut een inbouwkast aan. Die gaat perfect op in je interieur. Het nadeel? Als je wijncollectie groeit, kan je inbouwkast te klein worden.

Een vrijstaande wijnklimaatkast heeft dan weer een aparte plek nodig in je keuken. Je zet hem misschien liever in de bijkeuken, bergplaats of kelder. Voor een grote wijncollectie is een vrijstaand model meestal de betere keuze.

Hoeveel flessen wil je bewaren?

Er bestaan al wijnkasten vanaf twaalf flessen. Maar meer kan natuurlijk ook. Inbouwkasten bieden plaats tot zo’n 175 flessen. En vrijstaande kasten worden zelfs nog ruimer.

Leg je wijncollectie in de watten

Vind je het de hoogste tijd voor een upgrade voor je wijncollectie? Dan zoeken we samen de ideale wijnkast voor jouw keuken.

Stel ons je vraag of spring gewoon eens binnen in onze showroom in Wuustwezel, Aartselaar of Lochristi.

Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg het reilen en zeilen van Augustijns.

"*" indicates required fields