Ook al is het heerlijk om weer samen op kantoor te werken, ondertussen heeft ook het thuiswerken bij velen een vaste plek in de agenda gekregen. De meeste werkgevers snappen nu dat thuiswerk nuttig en nodig is. Tijd om je thuiskantoor wat permanenter te maken. Want in een goed ingerichte werkplek voel je je niet alleen beter, maar werk je ook efficiënter .

Je thuiskantoor inrichten in 5 stappen

Goed, je wilt je thuiskantoor een permanente plaats in je je woning geven. Hoe begin je eraan? Welke plek kies je uit en waar moet je op letten? We begeleiden je in vijf stappen naar de perfecte thuiswerkplek.

1. Maak ruimte voor je thuiskantoor

Heb je de luxe dat je een afzonderlijke ruimte hebt voor je thuiskantoor? Dan heb je een extra voordeel. Aan het einde van de werkdag trek je de deur naar je bureau dicht. En je avond kan beginnen, zonder dat je nog aan het werk hoeft te denken.

Geen kamer beschikbaar om als kantoor in te richten? Dat hoeft ook niet. Een hoekje van je woonruimte of zelfs je slaapkamer kan net zo goed dienst doen. Besteed wel voldoende zorg aan de onderstaande punten op deze lijst. Ze helpen om van je thuiskantoor een plek te maken waar je prettig werkt én die perfect past in jouw interieur.

2. Zoek het licht op

Daglicht maakt een wereld van verschil voor je concentratie. Een werkplek naast een raam is dus een uitstekende keuze. Let er wel op dat de zon niet rechtstreeks op je computerscherm valt of in je ogen schijnt. Daar worden je ogen sneller moe van. De ideale plaatsing voor je bureau of tafel is dan ook in een loodrechte hoek op een raam.

Daarnaast heb je zeker ook goede verlichting nodig, niet alleen in een donkere kamer of schaduwhoekje. Plafond licht wekt de indruk van daglicht, maar ook een klassieke bureaulamp mag niet ontbreken.

Vergader je regelmatig online? Test dan de verlichting van je werkplek eens uit met je webcam. Storende schaduwen of een te donkere omgeving kunnen vervelend zijn om elkaar goed te kunnen zien. In een videocall zie je er het beste uit met diffuus licht dat van recht voor je komt. Een ledstrip is daarvoor een ideale keuze.

3. Creëer opbergruimte

Een rommelig thuiskantoor is slecht voor de concentratie. En zeker als je bureau in je leefruimte staat, is het fijn als je je werkspullen kan opbergen aan het einde van je werkdag. Kies daarom voor kasten en opberg oplossingen die zowel stijlvol als praktisch zijn.

Je laptop, papieren en andere kleine spullen berg je gemakkelijk op in een ladekast. In een kast met deuren verbergt dan weer grote archiefmappen en toestellen zoals je printer. En heb je aan een prikbord gedacht? Niet alleen handig voor notities, maar ook voor leuke foto’s en aandenkens.

4. Investeer zeker in ergonomie

Maak van ergonomie de eerste vereiste wanneer je bureaumeubilair kiest. Een goede bureaustoel is alvast een absolute must voor een gezonde, goede zithouding. Ook de tafel waaraan je werkt is van belang: let niet alleen op de hoogte van de tafel, maar ook op de diepte. Zorg dat je niet te dicht op je scherm zit. Dit kan hoofdpijn veroorzaken en is slecht voor je ogen. 

5. Omring je met de juiste sfeer

De juiste kleurkeuze aan de muur bepaalt de sfeer voor je werkplek. Wit, grijs of beige zijn altijd veilige keuzes, maar denk gerust out of the box: blauwe en groene tinten brengen rust en kalmte, terwijl geel juist de creativiteit bevordert.

Met decoratie maak je je werkplek helemaal van jou. Een leuke familiefoto, een souvenir of een kunstwerk voegen een vleugje persoonlijkheid toe. Laat je leiden door hoe jij graag werkt. Sommige mensen kunnen zich beter concentreren in een sober ingerichte ruimte, terwijl anderen juist creatiever worden van een beetje (gecontroleerde) chaos.

De finishing touch voor je thuiskantoor is een mooie kamerplant. Niet alleen omdat groen mooi is en ontspannend werkt, maar ook omdat kamerplanten de lucht zuiveren. En wat meer zuurstof tijdens het werk kan je altijd wel gebruiken.

Professioneel advies bij de inrichting van je thuiskantoor

Klaar om je thuiskantoor helemaal in te richten zoals jij wilt? Vraag er ons professioneel advies bij. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd zit.

Maak een afspraak en vertel ons alles over jouw visie. Of kom langs in een van onze showrooms en spreek ons erover aan. We denken graag mee.

Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg het reilen en zeilen van Augustijns.

"*" indicates required fields