augustijns keuken stoomoven tips

Koken met stoom is vooral populair in de Aziatische keuken, maar is ook al lang tot bij ons doorgedrongen. Vandaag is een goede stoomoven helemaal geen gekke aanwinst meer voor je keuken. We geven je vijf uitstekende argumenten om te kiezen voor een combi-stoomoven.

1. Een combi-stoomoven is multifunctioneel

De ‘combi’ zegt het allemaal: de stoomovens van vandaag hebben zowel een hetelucht- als een stoomfunctie. Je hebt dus geen aparte stoomkoker meer nodig. Je gebruikt de oven gewoon zoals je gewend bent met de heteluchtfunctie of met een combinatie van hete lucht en stoom. Zo gaat er een wereld van nieuwe recepten voor je open!

2. Stomen bewaart de vitaminen én de smaak in je eten

Wanneer je voeding bakt, verdampt het water erin en samen met dat water verlies je ook veel vitaminen en mineralen. Stomen is een totaal andere manier om voedsel te laten garen. Het vocht in je groenten, vlees of vis blijft bewaard en dus ook de voedingsstoffen, vitaminen én smaak.

3. Stoomovens zijn ideaal voor alles-in-ééngerechten

Je kunt hele maaltijden tegelijk in de stoomoven zetten. Gedaan met aparte pannen voor je groenten, aardappelen en stukje vlees of vis. Doe alles samen in een ovenschotel en stoom alle ingrediënten samen gaar. En dat gaat ook nog eens razendsnel. Veel gerechten voor de stoomoven zijn klaar in minder dan een kwartier.

4. Met een stoomoven neem jij de controle over de temperatuur

In een stoomoven bereid je gerechten op een heel exacte temperatuur. Dat geeft je veel meer controle over de manier waarop je gerechten klaarmaakt. Zo hoef je nooit meer te gokken naar de juiste gaartijd en brandt je eten niet meer aan.

5. Stomen is de lekkerste manier om restjes op te warmen

Is het je al opgevallen dat restjes opwarmen best moeilijk is? In de microgolfoven verlies je de knapperige textuur van dat stukje pizza van gisteren. In de heteluchtoven droogt hij uit. Maar in de (combi-)stoomoven? Daar vind je de perfecte temperatuur en vochtigheidsgraad om restjes op te warmen alsof ze kakelvers zijn.

Heeft een stoomoven ook nadelen?

Vijf overtuigende argumenten dus om te kiezen voor een combi-stoomoven. En de nadelen? Die zijn erg beperkt. Net zoals een gewone heteluchtoven heeft je stoomoven af en toe een poetsbeurt nodig. Maar moderne ovens hebben vaak een zelfreinigingsfunctie die het werk grotendeels zelf doet.

 

Vragen over jouw droomkeuken?

Zie jij een toekomst voor je met culinaire hoogstandjes uit de stoomoven? Of heb je vragen over de ideale inrichting voor jouw keuken? Laat het ons weten. Onze keukenexperts helpen je graag.

Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg het reilen en zeilen van Augustijns.

"*" indicates required fields