Opspattende olie, overkokende soepen, pruttelende spaghettisauzen, … Al deze zaken zijn ongetwijfeld dagelijkse kost achter uw kookfornuis in de keuken.

Om te vermijden dat deze situaties voor blijvende vlekken zorgen op uw muur, voorziet u deze best van een goede en hittebestendige spatwand. Zo kan u met volle teugen genieten van uw kookkunsten zonder u zorgen te maken over opspattend vet of kookvocht!

Wenst u bovendien van uw spatwand dé eyecatcher van uw keuken te maken? Dan zit u met onderstaande opties helemaal goed.

Spatwand in tegels

Tegels zijn een veelgebruikte oplossing voor een spatwand in de keuken. Ze hebben immers een traditioneel karakter, en zijn door hun veelzijdigheid aan kleuren, vormen en maten zowel te gebruiken in landelijke keukens, als in moderne keukens.

Zo kan u in een landelijke keuken bijvoorbeeld de ambachtelijkheid benadrukken door terracotta tegels als spatwand te gebruiken, of het tijdloze aspect naar boven halen door neutrale tegels in melkkleur te kiezen.

Speelt u liever niet op veilig en mag het voor u net dat tikkeltje meer zijn? Kies dan voor tegels met een patroon of voor metalen en/of bronzen tegels. Tegels met een patroon geven een extra speels karakter aan uw kookruimte, terwijl metalen en bronzen tegels pure luxe uitstralen. Aan u de keuze dus!

Wel even een kleine kanttekening bij deze keuze: indien u voor een spatwand in tegels gaat, dan laat u deze best door een professioneel persoon met vakkennis plaatsen. Tegelwerk vergt namelijk wat rekenwerk en dient daarenboven met het juiste voegsel gevoegd te worden. Een foutief voegsel maakt dat uw voegen snel vuil worden en dat deze vetvlekken absorbeert.

Spatwand in inox

Heeft uw keuken een industriële uitstraling en wil u deze graag nog eens extra in de verf zetten? Met een spatwand in inox brengt u het restaurantgevoel meteen naar boven in uw woning.

Inox is roestvrij staal dat tegen vet en vocht kan, en extreem hittebestendig is. Dit maakt dat dit materiaal uitermate geschikt is als spatwand en vaak dus ook in grootkeukens terug te vinden valt.

Het nadeel van inox is echter wel dat elk vuiltje hierop goed is te zien. Een vette vinger zal dus altijd zichtbaar blijven, tot u er met een microvezeldoekje over gaat.

Doorgetrokken werkblad als spatwand

Houdt u eerder van een uniforme look? Dan kan u er ook voor kiezen om uw keukenwerkblad uit laminaat, composiet, graniet of eender welk ander materiaal door te laten trekken als spatwand. Zo geeft u uw keuken meteen een strakke uitstraling.

Bovendien is een doorgetrokken werkblad trouwens ook enorm hygiënisch, aangezien u met deze optie in no time een naadloos oppervlak creëert. Op deze manier krijgen bacteriën en voedselresten immers geen schijn van kans om tussen de voegen te kruipen en vermijdt u dus onaangename schimmels in uw keuken!

Corian spatwand

Ten slotte zien we ook Corian vaker terugkomen in de keuken, dit onder meer in de vorm van keukenbladen, wasbakken, maar ook spatwanden.

Een spatwand in Corian is ideaal voor wie van luxe, maar tegelijk ook van duurzaamheid houdt en biedt heel wat voordelen ten opzichte van spatwanden uit andere gangbare materialen.

Het grootste voordeel van Corian is dat het een solid surface-materiaal is en dat de naden dus onzichtbaar afgewerkt kunnen worden. Dit zorgt voor een mooi afgewerkt geheel en maakt van uw keuken een uiterst hygiënische werkplek.

Daarnaast is Corian ook in tal van kleuren beschikbaar en heeft het een niet-poreus karakter. Dit wil zeggen dat vuil en water op het oppervlak blijven liggen, wat het oppoetsen van uw keuken een stuk eenvoudiger maakt voor u.

Heeft u nog vragen over de juiste spatwand in uw keuken of bent u op zoek naar een keuken op maat? Ons team van keukenbouwers staat steeds voor u klaar om u gepast advies te geven. Maak een afspraak via onze website of kom meteen inspiratie opdoen in één van onze uitgebreide toonzalen in Wuustwezel, Aartselaar of Lochristi!

Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg het reilen en zeilen van Augustijns.

"*" indicates required fields