De techniek van het stomen is al eeuwen oud, maar koken met een stoomoven lijkt de laatste jaren pas steeds populairder te worden.

Een stoomoven combineert de voordelen van koken met stoom met de voordelen van een oven.

Het handige van koken met een stoomoven? Uiterst gemakkelijk in gebruik én perfect voor de bereiding van heerlijke gerechten.

Hoe werkt een stoomoven?

Het principe van een stoomoven is relatief eenvoudig. Het zit hem eigenlijk al in de naam. U verhit water met uw oven, waarop dit vervolgens verandert in stoom.

Het grote voordeel van deze kooktechniek is dat vitaminen, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen beter bewaard blijven in uw maaltijden. Die komen namelijk niet meer rechtstreeks in aanraking met het water.

Bovendien ziet uw eten er ook een heel stuk aantrekkelijker uit. De vorm en kleuren blijven immers veel beter bewaard wanneer u kookt met een stoomoven.

Hoe het plaatsen van die oven praktisch in zijn werk gaat? De watertoevoer kan rechtstreeks op een waterleiding aangesloten worden. Is dat niet mogelijk met de plek waar de oven komt te staan, dan voorzien we een waterreservoir.

Verschillende soorten stoomovens

Ieder huisje z’n kruisje. En dat geldt ook voor de stoomoven. Zo bestaan er verschillende soorten stoomovens, elk met hun eigen specificaties.

Afhankelijk van uw noden en wensen, kiest u de stoomoven die het best bij u past:

  • Hogedrukstoomoven
  • Lagedrukstoomoven
  • Combi-stoomoven

Koken met een hogedrukstoomoven

Net als bij een snelkookpan, verhit de hogedrukstoomoven ingrediënten en gerechten onder zeer hoge druk. Dit kort de bereidingstijd van uw maaltijden aanzienlijk in, wat op zijn beurt dan weer voor een energiezuinige manier van koken zorgt.

Let op: Gedurende het hele bereidingsproces in de stoomoven moet de deur gesloten blijven. Bepaalde zaken sneller uit de oven halen, of later erin plaatsen, is dus niet mogelijk.

Koken met een lagedrukstoomoven

Aangezien bij deze wijze van koken geen hoge druk wordt gebruikt, kan u de oven ook tijdens het gaarproces openen. Dit maakt het mogelijk om ingrediënten later toe te voegen, waardoor u meerdere zaken tegelijk kan maken.

Het eigenlijke kookproces duurt bij een lagedrukstoomoven wel langer dan bij de hogedruk variant.

Waarom een lagedrukstoomoven toch vaak aantrekkelijker is? Het prijskaartje. Dat ligt namelijk heel wat lager dan bij de hogedrukstoomoven.

Koken met een combi-stoomoven

Best of both worlds? Dan kan u opteren voor een combi-stoomoven. Naast het stomen van uw maaltijden, kan u ook de andere ovenfuncties van een ‘gewone’ oven toepassen, zoals warme of hete lucht.

Ideaal wanneer je verschillende functies met elkaar wil combineren!

Voordelen van koken met een stoomoven

Ondanks het steeds populairdere gebruik van een stoomoven, kennen nog steeds veel mensen de voordelen ervan niet. Zeker in vergelijking met de conventionele oven of combimagnetron dienen toch een aantal pluspunten naar voren gezet te worden.

Wij zetten voor u alvast de meest prominente op een rijtje:

  • Multifunctioneel: met een stoomoven kan u meerdere gerechten tegelijk klaarmaken.
  • Handig: aangebrande gerechten zijn vanaf nu iets uit het verleden.
  • Energiezuinig: met een stoomoven verbruikt u minder energie, waardoor uw maandelijkse factuur zal dalen.
  • Meer ruimte in uw keuken: geen last meer van plaatstekort. Met een stoomoven creëert u heel wat extra ruimte in de keuken, aangezien u meerdere gerechten tegelijkertijd in de oven kan bereiden. Geen nood meer aan extra toestellen of een kookplaat met onnoemelijk veel vuren.
  • Minder opkuiswerk: door de lage temperatuur zal uw gerecht niet meer aan het koken gaan, met een enorme daling in spatvlekken tot gevolg. Bovendien hoeft u niet meer ieder ingrediënt apart te bereiden. Voortaan gaat alles tegelijk de oven in.

Lijkt koken met een stoomoven iets voor u?

Wilt u ook gemakkelijk, gezond en smaakvol koken? Dan is een keuken op maat met een stoomoven helemaal wat u nodig heeft!

Kom gerust eens langs in één van onze showrooms voor een vrijblijvend gesprek.

Liever een afspraak inplannen met een van onze keukenexperts? Dat kan via ons online contactformulier.

Wij helpen u graag verder!

Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg het reilen en zeilen van Augustijns.

"*" indicates required fields